loader image

BIM (Building Information Modeling) predstavlja revoluciju u svijetu arhitekture i omogućuje stručnjacima iz industrije da rade brže, kreativnije i učinkovitije. Svi oni koji su se upustili u avanturu dizajniranja i izgradnje kuće ili zgrade znaju koliko je to složen proces prepun papirologije, višestrukih revidiranja planova i brojnih sastanaka s klijentima.

Arhitekti koji su implementirali BIM alate u svoje poslovanje pojednostavili su proces projektiranja kao i komunikaciju s inženjerima i izvođačima radova. Kada ispred sebe imate 3D model zgrade vrlo jednostavno možete upravljati svim informacijama povezanim s arhitektonskim projektom i pravovremeno ih dijeliti sa suradnicima.

Iako smo ranije pisali o primjeni BIM pristupa u poslovanju nadovezat ćemo se na prethodni tekst i navesti vam pet razloga zašto bi BIM tehnologija trebala biti prisutna u svim arhitektonskim biroima.

  1. Brz i učinkovit proces projektiranja

Istovremenom automatizacijom projektiranja i projektne dokumentacije BIM tehnologija povećava produktivnost i učinkovitost tvrtke do 30%. BIM sustav štedi dragocjeno vrijeme i resurse jer otkriva eventualne greške u projektiranju puno prije početka gradnje. To znači kada se bilo koji element u modelu izmijeni svaka nova izmjena je vidljiva u prikazima presjeka i kota. Budući da model sadrži sve potrebne podatke, arhitekti mogu koristiti informacije modela kako bi što prije doveli projekt u fazu izgradnje.

  1. Pristup sveobuhvatnoj bazi podataka

Od najranijeg koncepta do završne faze izgradnje BIM pomaže arhitektima u usavršavanju i preoblikovanju njihovih dizajna. Baza podataka raste sukladno tome kako raste projekt te se može koristiti za donošenje boljih rješenja u procesu projektiranja. Osim toga, baza podataka je iznimno korisna i nakon faze izgradnje jer investitorima olakšava održavanje zgrade.

  1. Nema „šuma u komunikaciji“

BIM je zajednička baza znanja koji arhitektima i suradnicima omogućuje pohranu i izračunavanje kompliciranih proračuna na terenu. Svi arhitekti i članovi projektnog tima imaju pristup najnovijem dizajnu i mogu u realnom vremenu dokumentirati svoje promjene. Držanje i dijeljenje informacija na jednom mjestu omogućuje klijentima konstantan uvid u projekt te mogućnost eventualne intervencije i dogovora s arhitektom.

BIM

4. 3D vizualizacija projekta koja privlači investitore

BIM omogućuje arhitektima stvaranje 3D prikaza općenitih elemenata kao i detalja. Osim vizualizacije strukture u smislu osnovnih 3D dimenzija kao što su visina, dužina i dubina, BIM daje arhitektima informacije o trajanju i cijeni svakog koraka predviđenog u projektu. Osim toga, za precizniju sliku konačnog rezultata model može biti popraćen snagom impresivne vizualizacije koja pretvara 3D BIM modele u interaktivno iskustvo prostornog dizajna koje korisnici mogu istražiti.

5. Mogućnost za unapređivanje karijere

BIM trenutno privlači pažnju mladih arhitekata koji žele napredovati u karijeri. BIM stručnjaci su vrlo traženi jer sve inovativne tvrtke danas uspješno implementiraju BIM u radne procese. Arhitekti dobivaju eksponencijalna povećanja plaća zbog svojih vještina i sposobnosti upravljanja projektima, dovršavanju projekata i postizanju visoke razine učinkovitosti i kvalitete.

Interstudio je bio jedan od prvih arhitektonskih biroa u Hrvatskoj koji je započeo s primjenom BIM-a u vlastitom sustavu. Upravu zahvaljujući BIM tehnologiji, ali i BIM metodologiji Interstudio je svojom brzom i kvalitetnom uslugom u kratkom vremenu realizirao velike projekte i zadobio povjerenje investitora.

Stručni tim Intestudija čvrsto vjeruje kako je BIM budućnost arhitekture te u skladu s tim educira mlade arhitekte da savladaju program i neopterećeno iskazuju svoju kreativnost.

 

Izvor slika: www.bimcommunity.com, www.prior.hr