loader image

Znate onu staru poslovicu koja kaže „sa ženom je teško, ali bez žene je još i teže“? To vrijedi u privatnom životu, a tu analogiju možemo prenijeti i u poslovni svijet pa reći „sa BIMom je teško, ali bez njega je još i teže“.Mnogi arhitekti i građevinci izbjegavaju BIM jer tek što su savladali CAD pojavio se novi, bolji i učinkovitiji program koji je potrebno savladati.

Je li u današnje vrijeme CAD dovoljan i koje su sličnosti, razlike, ali i točke preklapanja sa BIM-om pročitajte u nastavku.

Upoznajmo CAD

CAD je skraćenica od „Computer Aided Design“, a obuhvaća proces crtanja nacrta zgrade 2D i 3D tehnikom pomoću specifičnog CAD softvera. Primjeri takvih softverskih rješenja su SketchUp ili AutoCAD. CAD se koristi za dizajnerske ideje, vizualizacije, konstrukcijske crteže i simulacije. Dizajneri i arhitekti podjednako koriste CAD za predstavljanje ideja svojim klijentima jer im pomaže da bolje predstave ideju te prikažu kako će izgledati finalni objekt.

CAD je relativno jednostavan za korištenje i zbog toga izrazito popularan, ali ima neke nedostatke. Na primjer, CAD vam daje idealiziran prikaz spojeva, što znači da ne predviđa radnje poput zavarivanja ili pričvršćivanja dijelova. Ukoliko arhitekt ili građevinac nije dovoljno iskusan to može dovesti do neplaniranih troškova i povećanja ukupne cijene izgradnje pa sve do raznih problema tijekom izgradnje.

CAD i BIM uspješno surađuju

CAD i BIM pripadaju zajedno – oni su u osnovi dvije faze u procesu digitalne gradnje. Bez CAD-a BIM nikada ne bi bio moguć.
BIM je nadopunio gotovo sve nedostatke CAD-a te on koristi 3D modele za izradu, istraživanje i održavanje dosljednih i koordiniranih podataka planiranja, projektiranja, izgradnje i rada. BIM pruža bolji uvid u projekt kada su u pitanju troškovi i proračun, raspored i mogućnost izgradnje te omogućuje svima koji su uključeni u projekt korištenje i dijeljenje istih, točnih podataka bilo za stolom u uredu, na lokaciji klijenta ili na gradilištu. Time se stvara tijek rada koji je puno pametniji, brži, a rizik od pogreške sveden je na minimum. Korištenje BIM modela za zgradu znači stvaranje učinkovitog, kooperativnog načina rada za sve sudionike.

Trebate li početi koristiti BIM?

Kao što možete vidjeti iz ove kratke usporedbe BIM je potpuno novi način rada. To znači da ćete morati uložiti u novu tehnologiju i proći obuku. Ovom promjenom pripremate svoju tvrtku za budućnost. BIM možda trenutno nije tako sveobuhvatan kao CAD, ali budućnost ide u tom smjeru. Oni koji ga rano usvoje susrest će se određenim preprekama, ali će biti u dobroj poziciji da postanu vodeći u industriji.
Manje tvrtke mogu smatrati početno ulaganje preskupim, ali dugoročno će imati koristi od korištenja BIM metodologije koja će im dati konkurentsku prednost u odnosu na druge tvrtke.

Kako integrirati BIM metodologiju u svoju svakodnevicu

Pretpostavimo da ste odlučili prijeći iz tima CAD u tim BIM. Čestitamo! Što trebate napraviti?
Postoji nekoliko stvari koje morate učiniti. Kao prvo vaš izbor BIM softvera je ključan. Obratite pažnju na izbor softverskog paketa jer postoje još neki koji nisu uključili BIM u svoje programiranje.

Obuka tima je iznimno važna. BIM obuhvaća sve aspekte tijeka rada vaše tvrtke, tako da svi moraju proći obuku. Uzmite si dovoljno vremena za pravilnu implementaciju BIM-a, a to znači i do nekoliko mjeseci. Objasnite kako BIM koristi cijelom procesu projektiranja i izgradnje, a ne samo stvaranju modela. Vjerojatno možete izgraditi osnovni model pomoću CAD-a brže nego pomoću BIM-a, ali time ne dobivate prednosti koje ubrzavaju ostatak procesa.

Osim vlastitog tima educirajte i svoje klijente i suradnike, objasnite im sve prednosti koje oni mogu imati prilikom vođenja projekta u skladu s BIM metodologijom. Tako, na primjer, timovi za modeliranje zemljanih radova i geodetski timovi mogu koristiti BIM softver za određivanje dimenzija tla predložene strukture.

I na kraju…

CAD je važan dio BIM-a, ali BIM predstavlja puno više od samog dizajna. BIM je metodologija koja će vašu tvrtku modernizirati i osigurati joj opstanak i konkurentnost u budućnosti. Važno je razumjeti što BIM radi, kao i kako vam može pomoći.

Interstudio je među prvima u Hrvatskoj uveo BIM metodologiju u svoje poslovanje. Kontaktirajte nas i raspitajte se za naš BIM Archicad tečaj. Arhitekt Davor Rogoz podijelit će s vama svoje iskustvo i znanje te vam pomoći da uđete u uski krug konkurentnih arhitektonskih biroa u Hrvatskoj i Europi.

 

Izvor fotografija: bimtrack.co