loader image

Digitalizacija je ključna riječ u 21. stoljeću koja je u proteklih nekoliko godina doživjela svoju ekspanziju u gotovo svim djelatnostima. Arhitekti koji puno putuju i rade s investitorima izvan Hrvatske jako dobro znaju koliko im pomaže kombiniranje 3D modela iz različitih disciplina sa standardiziranim modelima u održavanju kontinuiteta planiranja, dizajnu i razvoju komercijalnih projekata.

Uz sve ostale prednosti koje smo već ranije spominjali, BIM prije svega omogućuje projektantima da preciznije procjene troškove na temelju stvarnih komponenti koje su nužne  u proces izgradnje. Uštede u financijskom segmentu su glavni motivator koji tjera ljude da pojačaju svoje napore i ozbiljno razmotre zahtjeve za brzom i pravovremenom razmjenom informacija i podataka. Ovaj pristup koji se temelji na relevantnosti je od vitalnog značaja za ubrzanje automatizirane procjene troškova i benchmark testiranja pomoću digitalnih podataka. Tu BIM već sada dobiva puno pažnje, a u budućnosti će se ta potreba dodatno povećati.

Ako ste do sada mislili kako je BIM „samo još jedan alat za dizajniranje“, vrijeme je da ga malo bolje upoznate. Središnja karakteristika koja BIM čini posebnim je njegova metodologija pohrane baze podataka. BIM prati slijed izgradnje i pruža detaljne informacije čak i o složenim radnjama koje se odvijaju na gradilištu, omogućuje preklapanje troškova nabave i montaže, poboljšavajući točnost projekcije troškova izgradnje te pruža informacije o životnom ciklusu zgrade.

Projekcije troškova mogu se proširiti i izvan početnih naknada kako bi se procijenili troškovi održavanja i operativnih troškova, što omogućuje bolje projekcije u vezi s troškovima cijelog životnog vijeka imovine.

Ono što BIM čini drugačijim je centralizacija ovih informacija i jednostavnost s kojom im se može pristupiti. U osnovi, BIM nadilazi jednostavan dizajn za isporuku priručnika za konstrukciju i životni ciklus — pojednostavljujući cijeli proces i poboljšavajući točnost projekcija.

Fokus na digitalizaciji proširit će način na koji radimo s BIM-om te će donijeti dublje razumijevanje vrijednosti digitalizacije fizičkog svijeta. To znači stvaranje digitalnog prikaza fizičke imovine i kontinuirano praćenje njezina životnog vijeka.

Prednosti BIM-a, kao što su uštede troškova, optimizacija procesa i resursa, natjerat će ljude da posvete više pažnje poboljšanju projekata, operacija i održavanja. Tu arhitekti trebaju vidjeti svoju priliku za usvajanjem novih vještina i napredovanjem u karijeri na način da svojim klijentima mogu pružiti kvalitetniju uslugu nego konkurentski biroi.