loader image

Kada govorimo o ventilaciji prvo nam padne na pamet klimatizacija kojom održavamo i kontroliramo temperaturu zraka, vlažnost, brzinu strujanja zraka i čistoću zraka u prostoriji. Vrlo često zaboravljamo kako prirodna ventilacija, ako je pravilno projektirana, može biti energetski učinkovit način za hlađenje i ventilaciju prostora jer iskorištava prirodno kretanje zraka odnosno oslanja se na razliku u temperaturi i tlaku između unutarnje i vanjske strane zgrade li kuće, kako bi se stvorio protok zraka. Osim toga, prirodno prozračivanje doprinosi boljoj kvaliteti zraka u zatvorenom prostoru i štedi energiju, a time i novac jer ne zahtijeva mehaničke sustave za cirkulaciju zraka.

Ušteda energije i manji računi trenutno su na vrhu ljestvice prioriteta svakog stanovnika Europe. Donosimo vam nekoliko načina na koje prirodna ventilacija može doprinijeti  smanjenjenju energetskih troškova u zgradama ili kućama:

  1. Korištenje prirodnog osvjetljenja: Kombinacija prirodne ventilacije s prirodnim osvjetljenjem može smanjiti potrebu za umjetnim osvjetljenjem tijekom dana, čime se dodatno smanjuju energetski troškovi.
  2. Pasivno hlađenje: Pasivno hlađenje koristi prirodne procese za uklanjanje topline iz objekta. Na primjer, noćna ventilacija koristi hladniji noćni zrak za hlađenje unutarnjih prostora, dok termički komfor koristi razliku u temperaturi između unutarnjeg i vanjskog zraka za stvaranje termičkih strujanja.
  3. Smanjenje potrebe za klimatizacijom: Prirodna ventilacija može pomoći u održavanju ugodnih unutarnjih temperatura i kvalitete zraka, čime se smanjuje potreba za klimatizacijom i grijanjem. To može dovesti do smanjenja potrošnje energije i smanjenja emisija stakleničkih plinova.
  4. Smanjenje troškova održavanja: Mehanički sustavi klimatizacije zahtijevaju redovito održavanje i zamjenu dijelova, što može rezultirati dodatnim troškovima.

Da biste postigli optimalnu prirodnu ventilaciju, važno je razmotriti lokalne klimatske uvjete, orijentaciju zgrade, raspored prostorija, raspored prozora i otvora te druge arhitektonske i dizajnerske faktore. Pažljivim razmatranjem dizajna i postavljanja otvora, moguće je iskoristiti prirodna kretanja zraka za stvaranje ugodnog i zdravog unutarnjeg okruženja.

Postoji nekoliko strategija koje možete koristiti za poboljšanje prirodne ventilacije:

1.  Poprečna ventilacija: Poprečna ventilacija koristi prozore i otvore smještene na suprotnim stranama zgrade kako bi se omogućio protok zraka kroz prostor. Ovo je jedna od najučinkovitijih metoda prirodne ventilacije, pogotovo ako su prozori smješteni tako da hvataju prevladavajuće vjetrove.

2. Vertikalna ventilacija: Ova metoda koristi visinske razlike unutar zgrade kako bi se stvorila konvekcija i omogućila cirkulacija zraka. Na primjer, topli zrak koji se diže u višim dijelovima zgrade može se ispustiti kroz otvore na krovu ili kroz ventilacijske otvore, čime se omogućuje ulazak svježeg zraka kroz prozore na nižim razinama.

3. Ventilacijski otvori i otvori za odzračivanje: Ugradnja ventilacijskih otvora, otvora za odzračivanje i otvora za zrak u zidovima i krovovima može pomoći u poticanju prirodne ventilacije. Ovi otvori omogućuju ulazak i izlazak zraka te mogu biti dizajnirani tako da pružaju adekvatnu ventilaciju u različitim klimatskim uvjetima.

4. Atriji i unutarnja dvorišta: Atriji i unutarnja dvorišta mogu pomoći u poboljšanju prirodne ventilacije tako što će omogućiti protok zraka kroz zgradu. Atriji također mogu služiti kao termički puferi, pomažući u očuvanju topline zimi i osiguravanju hlađenja ljeti.

5. Brise soleil i sjenila: Korištenje brise soleil-a (fiksnih ili pomičnih sjenila) i sjenila na prozorima može pomoći u kontroli topline i svjetlosti, čime se poboljšava termička ugodnost unutarnjih prostora i smanjuje potreba za klimatizacijom.

Uspješna primjena prirodne ventilacije zahtijeva pažljivo planiranje i dizajn zgrade. Važno je uzeti u obzir lokalne klimatske uvjete, orijentaciju zgrade, raspored prostorija, prozora i otvora te druge arhitektonske i dizajnerske faktore kako bi se osigurala učinkovita i ugodna prirodna ventilacija.

Ovaj tip ventilacije uvelike ovisi o prirodnom kretanju zraka i vanjskoj temperaturi pa ponekad možda neće u dovoljnoj mjeri rashladiti prostor. To je često slučaj u zgradama s visokom stopom popunjenosti ili u vrućim i vlažnim klimama, gdje prirodna ventilacija nije dovoljna za uklanjanje viška vlage iz zraka. Prirodno prozračivanje nije uvijek dovoljno za uklanjanje svih zagađivača iz zraka, kao što je to slučaj u prostorima s visokim razinama duhanskog dima. Mehanički ventilacijski sustavi mogu nadopuniti prirodno prozračivanje i osigurati dosljedan protok svježeg zraka.

Prirodna i mehanička ventilacija mogu se koristiti zajedno za stvaranje ugodnog i zdravog unutarnjeg okruženja. Pažljivim razmatranjem specifičnih potreba i karakteristika zgrade moguće je dizajnirati ventilacijski sustav koji iskorištava prednosti prirodne i mehaničke ventilacije jer si na taj način možete osigurati niži utrošak energije i veću kvalitetu života.

Izvor fotografija: Pintarest