loader image

Često se kod traženja nekretnine ljudi nađu u dilemi trebaju li kupiti novogradnju (odnosno zgradu do tri godine starosti) ili nešto stariju nekretninu za adaptaciju ili rekonstrukciju. Obje opcije imaju svoje prednosti i mane, a konačna odluka ovisi o željama i mogućnostima kupca. Prije nego krenete u avanturu potrage za vašom savršenom nekretninom obratite pažnju na ovih nekoliko važnih faktora.

Prije svega oprezno s financijama – uvijek nastojte dobiti veću vrijednost od uloženog. Kod kupovine novogradnje, osim same vrijednosti nekretnine, velik dio novaca ćete morati dati onome tko je prodaje te platiti PDV u iznosu od 25%. Kod ulaganja u postojeću nekretninu plaćate samo zatečenu vrijednost, a PDV iznosi 3%, što vam ostavlja dio budžeta za renoviranje ili rekonstrukciju prema vlastitim potrebama i željama te otvara mogućnost podizanja vrijednosti nekretnine putem nabavne cijene i uloženoga u obnovu. Kod kupovine postojećih nekretnina postoji mogućnost korekcije početne cijene, u odnosu na novogradnju koja se radi trenutne velike potražnje u pravilu prodaje za oglašenu cijenu. Kod novogradnje je lakše predvidjeti ukupan trošak investicije, dok je kod kupovine postojeće nekretnine budžet ostaje otvorena stavka koja ovisi o stanju građevine, te potrebnim zahvatima i radovima.

Budite fleksibilni i cijenite svoje vrijeme. Kupovina gotove nekretnine zahtjeva isključivo vaše vrijeme uloženo u pronalazak stana ili kuće, dok kod ulaska u renovaciju ili rekonstrukciju preuzimate na sebe odgovornosti koje inače snose investitori, kao što su procjena stanja postojeće nekretnine, izrada projekta i troškovnika, traženja izvođača te vrijeme koje će vam biti potrebno da ovaj poduhvat uspješno privedete kraju.    

                     

Ne kaže se uzalud da dobra lokacija zlata vrijedi. Kvalitetna nekretnina se podjednako uspješno može naći i u centru grada i u predgrađu. U infrastrukturno gustim dijelovima grada nešto je teže naći povoljnu novogradnju, ali je zato  veći izbor postojećih nekretnina kojima velik dio konačne vrijednosti (u slučaju potrebe za prodajom) nosi sama lokacija.

Ako tlocrt u potpunosti ne zadovoljava vaše svakodnevne potrebe nećete se osjećati ugodno u tom prostoru. U novogradnji kupujete gotovo fiksan raspored, dok je kod rekonstrukcije moguća adaptacija tlocrta prema individualnim željama i potrebama.

                                        

Možemo zaključiti kako kupovina novogradnje zahtjeva manje vremena, preciznije planiranje budžeta i odmah vidljiv krajnji rezultat, ali istovremeno i veći novčani izdatak u odnosu na samu vrijednost nekretnine kojoj ulazite u vlasništvo. S druge strane kupovina parcele ili nekretnine koju je potrebno temeljito rekonstruirati pruža mogućnost povećanja početne, plaćene vrijednosti, ali od vas iziskuje više truda i vremena. Između ove dvije krajnosti nalazi se mogućnost kupovine nekretnine kojoj je potrebna samo adaptacija interijera za koju nije potrebno ishođenje građevinske dozvole, grubih građevinskih radova i teško predvidivih troškova, a opet ima prednost u odnosu na kupovinu nove nekretnine u segmentu manjeg poreza, bolje lokacije, fleksibilnosti tlocrta i slično.

Naš savjet je da prije same odluke razmislite o svojim realnim potrebama i mogućnostima te hrabro krenete u potragu.