loader image

Unazad nekoliko godina naučili smo cijeniti vlastito zdravlje kao i zdravlje planete na kojoj živimo. Klimatske promjene, epidemije i ratovi u svijetu izravno utječu na život svakog pojedinca te su nas natjerali da počnemo razmišljati o sporijem i neovisnijem načinu života. Održivi život postaje sve važniji posebno ako želimo smanjiti naš utjecaj na okoliš odnosno osigurati se od nepredvidivih klimatskih promjena i cijena energenata.

Učiniti svoj dom održivijim sjajno je mjesto za početak očuvanja okoliša kao i poboljšanja kvalitete vlastitog života. Održive kuće su ekološki prihvatljivije i na duže staze isplativija investicija. Takve kuće imaju mnoge značajke i prednosti koje nisu dostupne u tradicionalnoj gradnji. Kao održivi graditelji, osjećamo se privilegiranima što možemo s vama podijeliti neke prednosti i pomoći vam da unaprijedite kvalitetu vlastitog života.

Život u održivoj kući donosi niže račune za energiju, bolju kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru jer se često koriste materijali i građevinske tehnike koje poboljšavaju kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru, kao što je upotreba netoksičnih boja, ljepila i završnih slojeva te ugradnja ventilacijskih sustava. Kada govorimo o ekonomskom aspektu, održive kuće imaju veću vrijednost na tržištu jer su kupci često spremni platiti više za ovaj nadolazeći trend, a to je energetski učinkovit dom s manjim utjecajem na okoliš i većom otpornosti na isti taj okoliš.

Postoje razne kategorizacije, a mi ćemo ovdje navesti pet vrsta održivih kuća za koje se možete odlučiti:

  1. Energetski učinkovita kuća: oblikovana je na način da troši znatno manje energije za održavanje unutarnje temperature i vlažnosti kroz cijelu godinu. Na to se odlično nadovezuju izuzetno učinkoviti sustavi za isporuku iste te energije, ovisno o energentu, a najbolje rezultate postiže u kombinaciji sa obnovljivim izvorima energije, poput solarnih panela ili spremnika topline.
  2. Pasivna solarna kuća: može se smatrati podvrstom Energentski učinkovite kuće i dizajnirana je za korištenje sunčeve energije za grijanje i osvjetljavanje doma. Ovakva kuća često ima velike prozore okrenute prema jugu i materijale za toplinsku masu koji pomažu u reguliranju prijenosa i čuvanja energije, tako da joj nije potreban dodatni energent osim za pripremu tople vode i pogon cijelog sustava.
  3. Kuća s nultom neto potrošnjom: proizvodi onoliko energije koliko potroši, obično putem obnovljivih izvora energije kao što su solarni paneli ili podzemni spremnik topline. Dodatno, njihova energetska učinkovitost može uključivati energetski učinkovite uređaje i druge održive značajke.
  4. Kuća izvan mreže: nije povezana s električnom mrežom i oslanja se na obnovljive izvore energije kao što su solarni paneli ili vjetroturbine za proizvodnju električne energije. Takva se kuća često nalazi u udaljenim područjima gdje je pristup električnoj mreži nedostupan.
  5. Mala kuća: ili prijenosni dom dizajniran je da bude energetski učinkovit i minimalizira utjecaj življenja na okoliš. Ovi domovi često koriste kompaktne uređaje i održive materijale i mogu se napajati obnovljivim izvorima energije.

Svi oni koji razmišljaju o životu u održivoj kući trebaju znati kako postoji mnogo različitih vrsta te kako će vaša kuća izgledati ovisi isključivo o vašim potrebama i ciljevima.

U arhitekturi, svaka kuća izađe kao produkt mogućnosti sadašnjeg vremena, a mora svoj uporabni vijek provesti u nekom budućem, često nepredvidivom vremenu. Danas poprilično dobro osjećamo da su klimatske promjene i energetske krize sastavni dio budućnosti koja je pred nama. Energetski rastrošne zgrade sa slabom izolacijom od vremenskih ekstrema i tektonskih pomaka su iza nas. Osnovni parametar pri projektiranju niskoenergetskih objekata je broj komfornih dana odnosno koliko dana u godini možemo računati na idealne uvjete unutar objekta bez obzira na vanjske uvjete. Obično se brojka od 330 dana smatra minimum.

Održiva kuća je u početku nešto malo skuplja, ali ako je usporedimo s klasičnom kućom ona je kvalitetnije izgrađena, a samim time i trajnija, dugoročno je jeftinija jer troši manje energije, zdravija je za život zbog boljih mikroklimatskih uvjeta, a ne treba zanemariti ni veću vrijednosti investicije u odnosu u na klasičnu gradnju.

Održiv tip gradnje je investicija u manje rizičnu budućnost, baš kao što je i protupotresna gradnja kojoj svjedočimo iz nedavnih nesretnih događaja.

Pronađite arhitekta koji promišlja održivo i koji se ne boji upustiti u projekt koji će ostvariti sve vaše potrebe i pomoći vam da usred gradske vreve živite zdravije, neovisnije i u skladu s prirodom.

Izvor fotografija: Pinterest