loader image

Velika većina stvari koja nas okružuje kao i prostori u kojima živimo ili radimo su loše dizajnirani, nepromišljeni, izrađeni uz nedostatak talenta i vještine te su najčešće nastali kako bi se zadovoljile nečije prolazne potrebe ili su izljev neosviještenog ega, a sve bez jasne svrhe i cilja.

 

Prostor i stvari kojima smo okruženi u nama bude različite osjećaje i utječu na naše raspoloženje, pa tako, na primjer, dobro razlikujemo tjeskobne od vedrih interijera.

Dobar dizajn je stvar osjećaja, stoga, svatko od nas vrlo lako intuitivno može prepoznati da je u dobro dizajniran prostor ili objekt uloženo puno energije i znanja kako bi postiglo da bude točno onakav kakvim ga je dizajner zamislio. Dobrim dizajnom se ostvaruje pun potencijal nekog prostora ili predmeta.

Taj trik je kroz povijest korišten kako bi se ljudima komunicirao određen sustav vrijednosti i obećanje bolje budućnosti, da smo dijelom nečeg većeg i boljeg od nas samih. Ukratko taj trag ljepote najlakše se može pratiti kroz povijest umjetnosti i gradnje te u posljednje vrijeme dizajna svakodnevnih stvari.

                                                  

Dobar dizajn je u pravilu inovativan, funkcionalan i lijep. Pod dizajnerskom perfekcijom podrazumijevamo da sva tri zahtjeva budu maksimalizirana i uravnotežena, što iziskuje mnogo pokušaja, truda i “brušenja” finalnog proizvoda. Da je proizvod dosegao tu razinu možemo prepoznati po tome što ima univerzalnu trajnost i svježinu koja s vremenom ne blijedi i nadilazi sve trendove.

Kao primjere dobrog dizajna možemo navesti nekoliko predmeta koji i danas imaju svoju uporabnu vrijednost, a to su:

•    spajalica za papir izumljena 1880. godine, a do čijeg su se izuma papiri spajali vrpcama, žicama i ubadačama. Britanski Gem Ltd je patentirao dizajn dva spljoštena ovala koji kombinacijom pritiska na papir i trenja među stranicama uspješno drži stranice spojenima, a bez da ih oštećuje.

•    švicarski nož izumljen 1891. godine, a u originalnoj verziji je imao sve funkcije koje su bile potrebne vojniku za pripremu jela, popravljanje sedla i održavanje oružja. Izgled noža kakav danas u poznajemo nastao je bojenjem noža u crvenu boju radi lakšeg lociranja u slučaju da se izgubi te dodavanjem otvarača boca, što se smatralo “oficirskom” verzijom.

•    Leica M fotoaparat izumljen 1954. godine, koji je sa sistemom izmjenjivih leća, brzim navijanjem filma te istim okularom za kadriranje i fokusiranje omogućio nevjerovatnu brzinu snimanja fotografija koja do danas u svijetu analogne fotografije nije nadmašena.

Ljepota je obećanje dobrote i neispunjenog potencijala, dok je ružnoća podsjetnik na očaj, nemoć i stagnaciju. Dobar dizajn je bitan jer osvještava potencijal stvari koje nas okružuju, potiče naše pozitivne strane, motivira nas da budemo bolji, za razliku od lošeg dizajna koji je rezultat naših najgorih osobina. Sve što nas okružuje treba biti dobro dizajnirano i to ne zbog pretencioznosti ili iskazivanja skupog ukusa već zato što nam dobar dizajn nam pomaže da postanemo najbolja verzija sebe.