loader image

Odlučite li izgraditi novi dom ili obnoviti postojeći tako da bude topao, ugodan i da zadovoljava sve vaše potrebe poželjno je potražiti stručnu pomoć arhitekta. On će vam pomoći oblikovati vaše ideje i pronaći najbolje rješenje u skladu sa zakonima struke kako biste dobili siguran i funkcionalan dom iz snova. Arhitekti projektiraju obiteljske kuće, stambene i poslovne zgrade, hotele, škole i broje druge zgrade društvenih i javnih sadržaja, osmišljavaju i projektiraju unutarnje uređenje te nadziru gradnju ili obnovu. Osnovna uloga arhitekta je da buduću zgradu kvalitetno konceptualizira i da se ona zaista tako i izvede. Osim toga, arhitekt je taj koji pruža dodatna rješenja o kojima investitor možda nije ni razmišljao te da u hodu predviđa i otklanja potencijalne probleme.

Savjetovanje s arhitektom

Hrvatska unatoč velikom prisustvu nezakonite gradnje ipak ima kvalitetnu tradiciju arhitekture te sposobne i vješte arhitekte. Svaki čovjek barem jednom u životu ima potrebu kontaktirati arhitekta i ako već tražite njegove usluge ne koristite ga samo za potpis i pečat, već da vam stvori veću vrijednost onoga što planirate graditi. Kao što je dom puno više od golih zidova kuće tako i kvalitetan projekt može biti puno vredniji od same investicije.

U trenutku kada ste se odlučili izgraditi dom iz snova, potpuno preurediti stan, promijeniti tlocrtni raspored jer imate neiskorištenu sobu, premalu kuhinju ili kupaonicu ili vam pak nedostaje miran kutak za rad od kuće tada vam je potreban arhitekt.

Iako postoji imenik arhitekata i nalazi se na stranici komore arhitekata, ne preporučuje se nasumičan odabir. Kao i u svakom poslu, prva stvar koju ćete vjerojatno pogledati su mrežne stranice ili nekakav drugi promotivni materijal kako biste dobili dojam o uredu i arhitektu kojeg želite angažirati. Tamo ćete naći i portfelj radova i popis usluga na temelju kojih ćete procijeniti da li pruža uslugu koja vama treba i kakva su iskustva na sličnim projektima.

Prvi sastanak s odabranim arhitektom je ključan kako bi se vidjelo postoji li obostrana kemija i razumijevanje, a to je iznimno važno s obzirom da ćete tijekom projekta biti s arhitektom u redovitoj komunikaciji.

Nakon odluke o odabiru arhitekta slijedi prvi sastanak na koji je poželjno donijeti svu postojeću dokumentaciju i slike postojećeg stanja kako bi se dobio prvi dojam o projektu. Ako dokumentacija ne postoji ili je nemate najbolje je izaći na teren s arhitektom i na licu mjesta procijeniti opseg projekta i iznijeti svoje ideje i želje. Na prvom sastanku s arhitektom postavite sva pitanja koja vas zanimaju uključujući i ona o novcu. Iznesite svoje prijedloge i probleme, ideje i želje, nedoumice, pitajte o uvjetima suradnje, razgovarajte s arhitektom o njegovim prijašnjim sličnim projektima, potencijalnim problemima i preprekama te svakako naglasite s kolikim budžetom raspolažete kako biste dobili što kvalitetniji projekt koji je u skladu s vašim financijskim okvirom.

Na temelju svih tih podataka arhitekt će vam dati ponudu, a po prihvaćanju ponude se započinje s projektom. Kvalitetan projekt rezultat je dobre komunikacije između vas kao investitora i arhitekta.

Svaki projekt ima nekoliko faza, a čine ga idejni projekt, izvedbeni projekt, odabir materijala i opreme, izrada troškovnika, nadzor te završni radovi. Vi sami odlučuje do koje faze ćete angažirati arhitekta. Ako se, na primjer, radi o adaptaciji stana pojedini investitori se odlučuju samo za prvu fazu kako bi ispitali sve mogućnosti koje su im na raspolaganju. Ostali angažiraju arhitekte da ih prate kroz sve faze adaptacije, kako bi bili sigurni da će njihov stan biti estetski, funkcionalno i kvalitetno isprojektiran i izveden.

Arhitekti su tu da u pravom smjeru i na kreativan način kanaliziraju vašu viziju idealne kuće ili stana, analiziraju vaše potrebe, osmisle najbolje rješenje koje će funkcionirati samo za vas, pomognu isplanirati investiciju i dati joj dodatnu vrijednost, pomognu vam riješiti potrebnu, a često i kompliciranu papirologiju te da paze da dođete do najboljih izvođača koji će izgraditi ili adaptirati vašu kuću i stan prema svim pravilima struke.